# Visste du..
DATUM: 2013-12-23 | TID: 10:11:41 | KATEGORI:
Vardagligt
♡ Mandeln i gröten är en gammal sed från slutet av 1800-talet, då det främst handlade om vem av husets ogifta flickor som skulle få mandeln och på så vis då även få turen att bli gift under det kommande året.
♡ Pepparkakor har anor från 1300-talet.
Förr bakade man pepparkakor på peppar. Ju rikare man var ju mer peppar kryddade man med.
Kryddstyrkan i pepparkakor gjorde att pepparkakan ansågs ha en medicinsk effekt.
♡ Julkorven kräver egentligen ingen köttkvarn, för den första kvarnen kom först år 1890 från Huskvarna och julkorv åt man innan dess.
♡ Socker var på 1700-talet så dyrt att man förvarade det i låsta sockerskrin.
♡ För hundra år sedan, i södra Sverige, var grisen hårdvaluta. Därför åt man istället gädda på julafton.
♡ Kokar du köttbullarna innan du steker dem blir de garanterat runda.
♡ Kustfiskarnas bästa julrätt förr i världen var ålen.
♡ Senap användes som krydda till maten redan på 1300-talet.
♡ Jäst, som vi använder vid brödbak, kom först vid sekelskiftet. Innan jästen "uppfanns" använde man vört. Eftersom julen var storbakens tid är det numera vanligt att vi bakar just vörtbröd.
♡ Öl bryggde man förr bara till stora helger eller fester: gravöl, taklagsöl, julöl, barnöl. Till vardags drack man svagdricka eller enbärsdricka.
♡ Förr var vetemjölet, som måste köpas, en lyx till färskbrödet till julen.
♡ Saffran kommer från märkena i en krokus. Varje blomma har 3 märken och för att få ett kilo saffran krävs över 100 000 blommor.
♡ Ett vanligt trick för att göra märkena i krokusblomman tyngre - och därigenom tjäna mer pengar - är att låta dem suga upp honung eller olja.
♡ I Romarriket framställdes ett honungspiller med saffran och myrra som gavs vid leversjukdomar.
♡ Från 1500-talets Sverige blandades saffran in i mediciner mot magsjukdomar.
♡ Det uppskattas att ungefär 400 000 människor varje år blir sjuka efter att ha ätit för gammal julmat. Tips! Ta tillvara på resterna i tid så får du mycket gott för pengarna.